Projektzárás PDF Nyomtatás E-mail

Megvalósult a Csökmői”híd”

 

Az intézmény 2012-ben az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott A csökmői „híd” című, TÁMOP-3.3.8.B-12-2012-0138 jelű pályázatát a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága 29.988.130 Ft összegű tá-mogatásra tartotta érdemesnek. A projekt megvalósítása 2015. május 29-én befejeződött.

A pályázati összeg többségéből az iskola olyan tevékenységeket, programokat valósított meg, amelyek elősegítik a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének javulását. Másrészről a konstrukció keretében lehetőség nyílt mintaértékű programok továbbfejlesztésére, bevált programok adaptációjára. A hátrányos helyzetű gyerekek sikerességét elősegítő, befogadó szemléletet közvetítő, differenciált módszerek alkalmazása, az 50 gyermekre kiterjedő egyéni fejlesztés és az ehhez szükséges eszközbeszerzés keretében történt meg a hátránykompenzáció, valamint az átmenetek pedagógiai kezelésére való felkészítés, óvoda-iskola, alsó-felső tagozat, általános iskola-középiskola átmenetek gondozásának programja. Adaptációra kerültek mérőeszközök, továbbá három felvételi előkészítő és egy továbbtanulási klub volt a sikeres középiskolába jutás érdekében. A megvalósítás során 10 pedagógus vett részt a hátránykompenzációt elősegítő továbbképzésen. A kapcsolati háló bővítése érdekében az együttműködő partnerekkel műhelymunkát végeztek. Szakmai tevékenységük tervezése során fő szempont volt a szülők bevonása az intézményi programokba. Így 13 olyan programot valósítottak meg a 21 hónap alatt, ahol a szülők is aktív részesei, befogadói voltak gyermekükkel együtt az iskolai eseményeknek. A 8 tervezett szakkör és 10 tematikus kirándulás, valamint a napközis táborok, úszótanfolyamok is a hátrányos helyzetű tanulók készségfejlesztését, integrációját segítették elő.

 
PDF Nyomtatás E-mail

Színházlátogatás Debrecenben

2015.január 20-án 25 alsó tagozatos gyermekkel ellátogattunk a debreceni Csokonai Színházba  A CSÖKMŐI „HÍD” TÁMOP-3.3.8.B-12-2012-0138  pályázat keretén belül. 

Sok kisdiák számára már az utazás is nagy élmény volt, szülővárosukon  Berettyóújfalun keresztülhaladva nézték a városi környezet jellegzetességeit. Debrecenbe érve még nagyobb forgatagra, villamosokra, trolibuszokra, hatalmas épületekre csodálkoztak rá.

A színház épülete, a díszes oszlopok, a mennyezeti freskók, a hatalmas csillár  néhányukat a mesékből ismert kastélyra, palotára emlékeztette. A 2. emeleti erkély 1. sorában foglaltunk helyet. 

A Tűzrőlpattant Tündérország családi musical ősbemutatóját tekintettük meg.

Benedek Elek lenyűgöző mesevilágából vettek kölcsön a szerzők nagyszerű figurákat, misztikus, vagy éppen komikus helyzeteket. Nyolc meséből egy egységes történetet meséltek el. Megismerkedhettünk az időutazó Táltossal (Miller Zoltán), megfigyelhettük  Hunor és Magor vándorlását az új haza felé, majd megérthettük a székely és a magyar nép közös gyökereit. A Táltos elvitt bennünket a mai világba, ahol  egy székely és egy magyar legény vándorútját követhettük nyomon. 

A történet, a zene, a fények, a változatos helyszínek, a jelmezek, színészi alakítások elvarázsolták a gyerekeket és minket kísérő pedagógusokat is.

Nagyné Pozsár Anita

 
PDF Nyomtatás E-mail

Színházlátogatás Békéscsabán

2014. december 16-án a békéscsabai Jókai színházban jártunk, a Csökmői „Híd” TÁMOP- 3.3.8. B-12-2012-0138 pályázat keretében.

Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Tibor: Holle anyó c. családi musicalt néztük meg.

Eljuthat-e valaha a vasfogú bába Holle anyó mesebirodalmába? Miért változnak át békává az aranyak a kincses ládában? Megtudja-e a két mihaszna és mosdatlan béres, mit tesz a hideg víz? Családi mesemusical, mely minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A szorgalmas lány és az elkényeztetett mostohatestvér szolgálatának és bérének történetét két csetlő-botló béreslegény teszi mókás kalanddá a gyerekek számára. A fiataloknak a szép Ágica és az árva Jakup szerelmének története ad módot az elábrándozásra. Felnőtt fejjel pedig érdemes elgondolkodni a mindenért a körülményeket hibáztató vasfogú bába, valamint a bölcs türelemmel szorgoskodó Holle anyó életpéldáján. Lendületes zenéjével és tánccal egy modern látványvilágú, izgalmas produkció mutatja meg, milyen lehet az ízig-vérig közép-európai Holle anyó.

Az előadás felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 
PDF Nyomtatás E-mail

Kirándulás Ópusztaszerre

Ópusztaszer Csongrád megyében található a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén a Tiszától nyugatra. Ópusztaszer leginkább a nemzeti emlékparkról ismert. Ópusztaszer a magyarság történelmének, múltjának, identitástudatának fontos helyszíne. Az Emlékparkban számos látnivaló, program várja a kirándulni vágyókat. A milleneumi Árpád emlékmű a magyarságtudatot és a keresztény örökséget jeleníti meg. A szabadtéri néprajzi gyűjtemény épületei között járva, bepillanthatunk, a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjaiba. Csete György jurta-házai Magyarország erdeit, az erdőgazdálkozás történetét mutatja be. A főépületben a Rotundában van a maga nemében egyedülálló Festy – körkép, mely egymáshoz kapcsolt jelenetben mutatja be a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe. 

3-4. osztályban magyar nyelv- és irodalom tantárgy keretén belül történelmi témájú olvasmányokkal ismerkednek meg a gyerekek, különösen fontos témakör a Honfoglalás és az ezzel kapcsolatos tudnivalók. Ezt erősíti meg a gyakorlatban a múzeumi látogatás. A tanyasi iskolában való látogatás alkalmával a Móra Ferenc által írt elbeszélések világába csöppennek Erősíti továbbá a környezetismeret tantárgy keretein belül tanultakat: Magyarország tájainak megismerése, erdőkről, fákról tanultak gyakorlati megtapasztalása, 1879-es szegedi árvizet rekonstruáló előadáson keresztül megismerhetik a víz romboló erejét. Ez a kirándulás hozzájárul a gyermekek magyarságtudatának fejlődéséhez. Olyan gyerekeket szeretnénk elvinni erre a kirándulásra, akik másképp nem jutnának el ilyen távoli és nevezetes helyre.

 
PDF Nyomtatás E-mail

Kerékpártúra a Patkó-tóra

2014. október 10-én a TÁMOP – 3.3.8.B – 12 – 2012 – 0138 A CSÖKMŐI „HÍD” pályázat keretén belül kerékpártúrát szerveztünk a falu határában lévő Patkó-tóhoz. Nagy volt az érdeklődés, mert 28 tanuló (26 fiú, 2 lány) ült kerékpárra szülők és két pedagógus kíséretében. Sokan hoztak horgászfelszerelést is. Adódott némi probléma a biciklik műszaki állapota miatt (leesett a kormány, a pedál, a lánc), de végül szerencsésen megérkeztünk a tópartra. Nagyon kellemes, napos időben horgásztak a gyerekek, sétáltunk, szalonnát sütöttünk. A horgászszerencse néhány tanulónak kedvezett, ők kárászokat fogtak.

Mindnyájan jól éreztük magunkat, kellemesen töltöttük el az időt a természetben és a mozgás is nagyon jólesett. Mindenki épségben, kellemesen elfáradva érkezett haza.

Kádárné Kiss Ibolya, Nagy Gézáné

 
«ElsőElőző123KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 3
 
május 2024
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Látogatóink

Ma43
Tegnap59
Ezen a héten399
Ebben a hónapban167
Összesen1038990