Bocskai István Erdély és Magyarország fejedelme, az első Habsburg-ellenes felkelés vezetője volt. A hagyomány szerint a fejedelem 1557. január 1-jén született Kismarjában a Berettyó szigetén épült „várdombon”, más kutatások szerint – és ez az elfogadott tény – Kolozsváron, Mátyás király szülőházával szemben. Gyermekkorát Bécsben és Prágában töltötte, udvari apród, majd nemesi testőrifjú volt I. Miksa császár környezetében. 1576-ban tért haza Erdélybe, s Kereki várának kapitánya lett. Feleségül vette Hagymássy Katát, s e házassággal hatalmas bihari birtokhoz jutott.

1592-től váradi főkapitány és Bihar vármegye főispánja lett. Jelentős szerepet játszott abban, hogy Erdély a Királyi Magyarország oldalán bekapcsolódott a tizenöt éves háborúba. Unokaöccse, Báthori Zsigmond erdélyi fejdelem nevében 1595. januárjában szövetséget hozott létre Rudolf császárral a törökök ellen, s mind a harcokban, mind a Habsburg-ellenes párt megtörésében segítségére volt a fejedelemnek. 1596-ban, ura prágai útja idején, kormányzóként a szabadságukért fegyvert fogott közszékelyek mozgalmát tömeges kivégzésekkel verette le. Az egyesült császári-erdélyi hadak veresége után közreműködött Erdély és a Királyi Magyarország egyesítésében Rudolf császár uralma alatt.

Báthori Zsigmond harmadszori lemondása után Báthori András fejedelem Bocskait hűtlenségért perbe fogta, s elkoboztatta erdélyi birtokait. Bocskai Rudolf király prágai udvarában élt, majd 1602-től bihari birtokaira vonult vissza. Mivel birtokait nem kapta vissza 1604 tavaszán titkon felajánlotta a törököknek, hogy Erdélyben visszaállítja a vazallusi állapotokat, ha a szultán támogatja a fejedelmi trón megszerzésében. 1604. nyarán azonban váratlanul visszakapta Rudolftól erdélyi birtokait, ezért megszakította a tárgyalásokat a törökkel és a törökhöz bujdosott erdélyi emigránsok vezérével, Bethlen Gáborral.

A terveiben csalódott Bethlen ezért fegyveres ellenállásba sodorta Bocskait, aki a magyarországi és erdélyi lakosság elkeseredettségét figyelembe véve, a töröktől segítséget kérve szervezni kezdte a Habsburg-ellenes függetlenségi harcot. Egész Erdély és Magyarország támogatta. Az erdélyi vármegyék és a székelyek Bocskait már 1605 febr. 21-én Nyárádszeredán, a magyarországi rendek pedig ápr. 20-án Szerencsen Magyarország és Erdély fejedelmévé kiáltják ki. E méltóságában a török szultántól királyi koronát is kapott, amit ő csak ajándéknak tekintett, mondván, él az országnak a törvényesen megválasztott uralkodója.

Az 1606. januárjában meginduló béketárgyalások eredményeképpen – katonai fölénye ellenére – kompromisszumos egyezséget kötött a Habsburg udvarral, amelyet követett a tizenöt éves háborút lezáró zsitvatoroki béke. A fejedelem több mint tízezer hajdút kiváltságok adományozásával letelepített Hajdú és Bihar vármegyében.

Bocskai 1606. december 17-én kelt politikai végrendeletében az erdélyi fejedelemség fennmaradásért szállt síkra. Még ez év végén, december 29-én állítólag mérgezés áldozata lett és meghalt. Holttestét a gyulafehérvári fejedelmi sírboltban helyezték el.

Személyét és eredményeit a kortársak eltérően értékelték. Hívei a haza és a vallásszabadság hőseként magasztalták, s így került szoboralakja a genfi Reformáció Emlékművére is. Ő az egyetlen magyar, akinek külföldiek állítottak emlékművet külföldön. Az ő nevéhez fűződik a nemzet egyetlen győztes szabadságharca.

 
 
május 2024
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Névnap

Ma 2024. május 04., szombat, Mónika és Flórián napja van. Holnap Györgyi napja lesz.

Látogatóink

Ma4
Tegnap58
Ezen a héten418
Ebben a hónapban186
Összesen1039009