EFOP-3.3.5-19-2020-00078

 

"Az ég ura, turul madár felszállott az égre" Csodaszarvas táborok a Berettyóújfalui Tankerületi Központ intézményeiben


  

 

EFOP-3.3.5-19-2020-00078 


A projekt címe:

"Az ég ura, turul madár felszállott az égre" Csodaszarvas táborok a Berettyóújfalui Tankerületi Központ intézményeiben

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: BERETTYÓÚJFALUI TANKERÜLETI KÖZPONT

PROJEKTAZONOSÍTÓ SZÁMA: EFOP-3.3.5-19-2020-00078
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 89 893 098 FT
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100 %
A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA2022.06.13. - 2022.09.25.

A projekt tartalmának bemutatása:

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ 89 893 098 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az EFOP-3.3.5.-19 – a „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program megvalósítása” című konstrukció keretein belül. Az elnyert pályázati összegből a Berettyóújfalui Tankerületi Központ 21 db intézményének 22 feladatellátási helyén és a Balaton mellett. 2022. év 25. és 26. hetében 960 tanuló vesz részt napközis vagy bentlakásos tematikus táborban. A projekt, a Széchenyi 2020 program keretében, 40 napközis táborban 800 tanuló számára a saját intézményében és 8 db bentlakásos táborban 160 tanuló számára a Balaton partján biztosít táborozási lehetőséget. A tematikus táborokat az Oktatási Hivatal EFOP-3.2.15-VEKOP-17 projekt keretében felkészített 48 fő vezető pedagógus és 48 fő segítő pedagógus valósítja meg. A tematikus programok megvalósítását 80 fő iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diák támogatja.

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ tanulóinak közel 20 %-a hátrányos helyzetű, ezért fontos feladatunknak érezzük, hogy az esélyegyenlőség folyamatosan érvényesüljön tevékenységeink során. Kiemelt feladatunk az egyenlő bánásmód, és az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása a hátrányos helyzetű tanulók számára. Ez a projektben résztvevő intézmények kiválasztásánál is fontos szempont volt.

A projekt tematikájának meghatározása az általános iskolai korosztály életkori sajátosságaihoz igazodik. A tematikus formális és nem formális tartalmakat úgy állítottuk össze, hogy járuljanak hozzá a tanulók ismereteinek bővítéséhez, alapkészségeinek, kompetenciáinak fejlődéséhez. Az élményalapú ismeretelsajátítás segít abban, hogy a tanulás belső motivációja erősödjön, a tanulók személyisége fejlődjön, a tanulói közösség megerősödjön. A projekt lebonyolítása során alkalmazott kooperatív tevékenység elsősorban a személyes és társas kapcsolati kompetenciát fejleszti. Tervezzük a Magyar Versmondók Egyesületének és programszolgáltatók bevonását a programok megvalósításába. A résztvevő tanuló önismerete fejlődik, önbizalma erősödik, jobban elfogadja önmagát és elismeri mások erősségeit. A tanulás újfajta megközelítése, a programba beépített pályaorientációs elemek segítenek a reális jövőkép kialakításában, ezáltal hozzájárulnak az iskolai eredményesség javulásához, a végzettség nélküli iskolaelhagyás, a lemorzsolódás csökkenéséhez.

További céljaink:

-           A tematikus nem formális és informális programok megvalósulása során a tanulók számára biztosítjuk az önálló ismeret/ tapasztalatszerzési lehetőségeket. 

-           A gyakorlatorientált iskolai tananyag közvetítése, a Skanzen látogatása, a középkorral való ismerkedés (ételek, étkezési szokások, várépítés), a rendkívüli földrajz óra Tapolcán megismerteti a tanulókkal a tanulás örömét, sikerélményhez juttatja Őket.

-           A program megvalósítása során célunk a tanulók egészséges személyiségfejlesztése, önértékelésük javítása, a negatív önbecsülés helyreállítása. Ezt szolgálják a Csodaszarvas oldalról kiválasztott játékok.

-           A folklór hagyományőrző műsor megvalósításával a célunk, hogy legyenek nyitottak a kultúra, a hagyomány, a népszokások megismerésére. Tartsák tiszteletben, ápolják nemzetünk hagyományait. Ismerjék meg a minket körülvevő népek kultúráját, hagyományait népmeséken és népdalokon keresztül. 

-           Interaktív pályaorientációs foglalkozás megvalósításával a tanulók reális képet alkothatnak önmagukról, készségeikről, jártasságaikról. Előkészítjük a jövőbeli szakmájuk, hivatásuk kiválasztását. Tudatosodik Bennük, hogy a tanulás érték.

-           Az Irodalmi szerepjáték során megismerik és gyakorolják a megfelelő kommunikációt, a helyes magatartásformákat. Felfedezik anyanyelvünk szépségeit.
 

-           A sportjátékok során fejlődik kudarctűrő, konfliktuskezelő képességük, megvalósul a stresszoldás.

-           A csapatjátékokban formálódik együttműködési készségük, személyes és társas kapcsolati kompetenciájuk.
 

-           Az együttes tevékenységek során, a közösen átélt élmények hatására fejlődik a közösség.

-           A Kézműves foglalkozások teret biztosítanak a tanulói kreativitás kibontakozásának, a tehetséggondozásnak, miközben fejlődik a gyerekek önkifejezése, esztétikai, kulturális tudatossága.

-           Enyhítünk a tanulók szociális helyzetből eredő hátrányokon az integrált oktatás és az inkluzív nevelés alkalmazásával.

 

Program megvalósítási formái, tevékenységei:

 

- napközis tábor ()

 

- bentlakásos tábor ()

 

 
 
május 2024
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Látogatóink

Ma43
Tegnap59
Ezen a héten399
Ebben a hónapban167
Összesen1038990