PDF Nyomtatás E-mail

 

Iskolánk 2017 júniusában pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek programjába. A pályázat pozitív elbírálásban részesült így hetedikeseink 2018. május 25-26-27-én Románia magyarlakta területeivel ismerkedhetnek meg. Az Erdélyi körút elnevezésű kirándulás során a tanulók meglátogathatják többek között Nagyszalontát és az Arany János Emlékmúzeumot valamint a Csonkatornyot, Nagyváradot, Kalotaszentkirályt, Kolozsvárt, a Tordai hasadékot és sóbányát, a Gyalui havasok gyönyörű vidékét, Gyulafehérvárt és Vajdahunyadot.

 

 

 

Általános iskolások Erdélyben
A Határtalanul! tanulmányi kirándulás hetedikeseknek 2017-ben beadott és megnyert pályázata keretében május végén a hetedik osztályosok Erdélybe látogathattak.
Péntek reggel indultunk a kirándulásra, amelyet Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumban kezdtünk. A rendkívül színvonalas kiállítás a felújított Csonkatoronyban található, ahol Arany János személyes tárgyait, eredeti kéziratait és nagyon sok érdekes információt találhatunk a költőről. Utunkat Nagyváradon folytattuk, megtekintettük a Szent László Bazilikát, megemlékeztünk Szent László királyunkról. Délutáni órákban érkeztünk szálláshelyünkre, Kalotaszentkirályra. A Püspök Panzióban kaptunk minden igényt kielégítő „kosztot és kvártélyt”. Második napunkat a Tordai hasadékban túrával indítottuk. A hatalmas, olykor 200 méter magas vízszintes sziklafalak, a csörgedező patak, a függőhidak mind nagy hatással voltak a gyerekekre. Kis pihenő után a Tordai sóbányában folytattuk a kirándulást. Eme egyedülálló természeti csoda megtekintése szintén hatalmas élmény volt számunkra és testedzésnek sem volt utolsó, hiszen a 112 méteres mélységet gyalog, lépcsőkön tettük meg. Nagy csendesség volt tapasztalható a buszban a sóbánya meglátogatása után, de a gyerekek hamar regenerálódtak, így még Kolozsváron megtekintettük a kihagyhatatlannak számító Mátyás király szobrot és a Szent Mihály gótikus Székesegyházat, ahol magát Mátyás királyunkat is megkeresztelték egykor. Pár utcányira található nagy királyunk illetve vele szemben iskolánk névadójának, Bocskai Istvánnak a szülőháza. Ide is elsétáltunk. Mi felnőttek arra számítottunk, hogy ennyi élmény és kimerítő túra után a gyerekek vacsora után fáradtan dőlnek majd az ágyba. Nem így történt, jókedvűen, energikusan játszottak ping-pongoztak sötétedésig. A harmadik nap reggelén elbúcsúztunk szállásadónktól, majd Körösfői megálló után Gyulafehérvárra vettük az irányt. A román korban épített Szent Mihály Székesegyház szolgál nyughelyéül a Hunyadi család több tagjának: Hunyadi Jánosnak, fiainak Jánosnak és Lászlónak. Az évezredes, csodálatos építmény szelleme mindannyiunkat megérintett. Utunk következő állomása Vajdahunyad volt, ahol egy különleges helyet a Vajdahunyadi várkastélyt látogattuk meg. A hunyadiak által építettet várkastély közép Európa legépebben maradt kastélya, és Mátyás király hálótermében járva mindenki elmélázott azon, hogy sok száz évvel ezelőtt maga az uralkodó is e falak között sétált, ahogyan most mi. Ezután már hazafelé indultunk, s habár életre szóló élményeket gyűjtöttek a gyereket, mindenki nagy örömmel ölelte meg újra a szeretteit.
A Határtalanul! pályázat hatalmas lehetőség az általános iskolás tanulók számára, hogy megismerjék a környező országok magyarlakta területeit, történelmi helyszínekkel, kint élő magyar emberekkel találkozzanak, és már ebben a fogékony időszakukban ismerjék meg a szomorú történelmi tényeket, melyek következtében ma is több millió magyar honfitársunk él határainkon kívül, kisebbségben. 

Előkészítő óra

Kirándulás

Értékelő óra

 
 
május 2024
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Látogatóink

Ma42
Tegnap59
Ezen a héten398
Ebben a hónapban166
Összesen1038989